DOROTA OLANIN - Dietetyk

Jestem absolwentką Wydziału Żywienia Człowieka i Konsumpcji na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz studiów podyplomowych „Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne” SGGW AR w Warszawie. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu ukończyłam studia podyplomowe „Żywienie a zdrowie” oraz „Psychodietetykę”.
Uprawnienia do wykonywania zawodu nabyłam podczas nauki w Medycznym Studium gdzie otrzymałam tytuł zawodowy- dietetyka. Swoją wiedzę systematycznie aktualizuję na licznych szkoleniach i konferencjach specjalistycznych z zakresu dietetyki, medycyny, psychologii, mikrobiologii czy diagnostyki laboratoryjnej.

Doświadczenie zawodowe zdobywałam, pracując w szpitalu i prowadząc prywatną poradnię dietetyczną. Wiedzę i doświadczenie kulinarne przyniosła mi praca w szeroko pojętym przemyśle gastronomicznym. Przygotowywałam i testowałam potrawy dla restauracji i do żywienia zbiorowego. Pracowałam z producentami żywności, szkoliłam się u wielu kucharzy, jestem trenerem kulinarnym.
Doświadczenia sprawiły, iż doskonale znam ciemną stronę i „magię” fast food-ów oraz wszechogarniającej nas żywności przetworzonej i tą wiedzą chciałbym dzielić się ze swoimi pacjentami.
Szczególnie interesuje się mikrobiotą jelitową oraz jej wpływem na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, mikroodżywianiem, medycyną mitochondrialną i parazytologią. Analizuje i wciąż poszukuje nowych możliwości diagnostycznych, śledzę rynek analityki medycznej, ponieważ uważam, że rzetelna diagnostyka jest podstawą prawidłowo postawionej diagnozy.
Na co dzień prowadzę własna poradnię dietetyczną oraz współpracuję z ośrodkami chirurgicznego leczenia otyłości https://www.stopotylosci.pl/, i leczenia endometriozy https://leczymyendometrioze.pl/.
W wolnych chwilach angażuje się w edukację zdrowotną zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Współpracuję ze stowarzyszeniami na rzecz dzieci niepełnosprawnych i autystycznych z domami Seniora, przedszkolami, uczelniami- udzielam wykładów/szkoleń. Bardzo chętnie angażuję się we wszystkie inicjatywy, których celem jest przekazywanie wiedzy o wpływie żywienia na nasze zdrowie.
Bardzo często podczas rozmów z pacjentami niezbędne są elementy psychologii, dlatego też ukończyłam studia podyplomowe Pyschodieietyka i cały czas poszerzam wiedzę w tym zakresie.
Prywatnie – jestem miłośnikiem sztuki kulinarnej i aktywnego stylu życia. Uważam, że zamiłowanie do jedzenia wcale nie kłóci się ze zdrowym stylem życia. Doskonale czuje się w kuchni tworząc własne fantazje kulinarne. Jedzenie uznaję za wielką przyjemność!

Zmiany – to najpewniejsze, co nas w życiu może spotkać.
Wszystkich, którzy chcieliby ich dokonać, zapraszam do mojej poradni. Pomogę, doradzę, zmotywuję…

 

Kobieta w fartuchu