Mikroodżywianie
Mikroodżywianie to nauka o roli mikroskładników naszej diety w budowaniu optymalnego poziomu zdrowia. Jest to odżywianie komórek poprzez odpowiednią dietę i suplementację m.in.: witamin, mikroelementów, probiotyków i prebiotyków. Jest nowym kierunkiem naukowym - interdyscyplinarna dziedziną łączącą elementy medycyny, dietetyki i farmakologii.
Można stwierdzić, że ok. 90% chorób, rozpoczyna swoje istnienie od stanu zapalnego w jelitach. U wielu pacjentów występowanie objawów ogólnoustrojowych powiązane jest z zaburzeniami mikroflory. Zajmuję się układaniem diety oraz terapii żywieniowej, bazując na niedoborach mikroskładników oraz na teorii mikroodżywiania.
Jakie zalety ma mikroodżywianie?
Mikroodżywianie to dziedzina naukowa powstała z potrzeby poszukiwania związków pomiędzy sposobem odżywiania a zdrowiem. Przyczynia się do polepszenia funkcjonowania organizmu dzięki dostarczaniu mu pożytecznych mikroelementów.
Terapia żywieniowa bazująca na mikroodżywianiu pomaga w zapobieganiu osteoporozie, nowotworom lub chorobom sercowo-naczyniowym. Redukuje także uczucie zmęczenia, stresu, trudności z koncentracją, a nawet bezsenności oraz pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów.
Układam plan żywieniowy mając na uwadze stan kliniczny Pacjenta oraz jego indywidualne cechy – np. metabolizm, potrzeby fizjologiczne, itp. Łączę zbilansowaną dietę z suplementacją, która koryguje niedobór witamin i innych mikroelementów. Posiadam uprawnienia oraz wiedzę, pozwalające na dobranie odpowiedniego suplementu oraz określenie jego dawkowania.
Moje usługi dietetyczne obejmują szeroki zakres leczenia chorób i schorzeń. Zajmuję się dietetyką kliniczną, dobierając plany żywieniowe dla osób z nietolerancją laktozy bądź glutenu. Pomagam w walce z nadwagą i otyłoścą, zachowując zasady bezpieczeństwa oraz wybierając rozwiązania odpowiednie i całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia Pacjentów.