Na czym polega moja praca?
Jako Psychodietetyk i dietetyk kliniczny rozmawiając z Pacjentami staram się patrzeć na problemy w sposób holistyczny. Całościowo analizuję indywidualne zachowania, stosunek do jedzenia, historię chorób. Szczególną uwagę zwracam przy tym na mikrobiom jelitowy, tak istotną strukturę organizmu, która wpływa na cały nasz organizm w szczególności na nasz układ immunologiczny. Nie od dzisiaj wiemy, że nasze zdrowie zaczyna się w jelitach!!!
Przy obecnym stanie wiedzy i możliwościach diagnostycznych możemy przybliżyć się do źródła choroby. Każdy pacjent to Łamigłówka – nawyki żywieniowe, styl życia, odmienna psychika, genetyka, choroby. Dlatego wymaga indywidualnej oceny. Staram się pomóc każdemu, natomiast kiedy moje możliwości się wyczerpią szukam innych rozwiązań, wskazuję inną drogę, innego specjalistę- nigdy nie zostawiam Pacjenta z problemem.
Proponowane Terapie Żywieniowe planuję kompleksowo, nigdy ich nie opieram o restrykcyjne diety niskokaloryczne, eliminacyjne czy monotematyczne. Indywidualnie dobrany plan żywienia to taki, który uwzględnia możliwości kulinarne, upodobania żywieniowe, codzienną aktywność umysłową i fizyczną, stan kliniczny pacjenta, a przy tym zapewnia optymalne dostarczanie niezbędnych składników odżywczych. Dbam o to aby przygotowane menu nie było kolejną „dietą” tylko kulinarną przygodą, której celem jest osiągnięcie zdrowia. Jedzenie traktuję jako niezwykłą przyjemność i to też chciałabym przekazać w moich Terapiach Żywieniowych.
Staram się unikać słowa „Dieta”. Większość moich pacjentów miała już do czynienia z różnymi „dietami cud”, dlatego moim celem nie jest zaproponowanie kolejnej, ale trwała zmiana nawyków żywieniowych. Najważniejsze aby pacjent pokochał jedzenie, nie czuł głodu i restrykcji, a przez to osiągnął zamierzony cel jakim jest ZDROWIE.
Zapamiętaj! Nie ma „diety cud”, ale jest „cudowne” jedzenie, które leczy!!!